Microsoft: cyberaanvallen gericht op presidentsverkiezingen VS

Microsoft: cyberaanvallen gericht op presidentsverkiezingen VS ANP

Groepen hackers uit Rusland, Iran en China hebben volgens softwareconcern Microsoft cyberaanvallen uitgevoerd op betrokkenen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het merendeel van die aanvallen zegt Microsoft te hebben opgemerkt en afgeslagen.

De aanvallen en pogingen daartoe werden de afgelopen weken onder andere uitgevoerd op mensen die werkten aan verkiezingscampagnes van presidentskandidaat Joe Biden of president Donald Trump. Daarnaast merkte Microsoft op dat veel aanvallen gericht waren tegen politiek adviseurs.

De hackersgroep uit Rusland, door Microsoft aangeduid als Strontium, zou cyberaanvallen hebben uitgevoerd op meer dan tweehonderd organisaties. Daarbij zaten campagneteams, politiek adviseurs en belangengroepen. Strontium staat ook wel bekend als Fancy Bear en wordt gelinkt aan veel grote cyberaanvallen in de afgelopen jaren. Hackers van deze groep zouden onder meer zijn binnengedrongen bij de Amerikaanse Democratische Partij.

De Chinese hackersgroep, door Microsoft aangeduid als Zirconium, richtte zich onder andere op campagnemedewerkers van de Democraat Biden. De Iraanse hackersgroep Phosphorus had het volgens het softwareconcern gemunt op het campagneteam van Trump.

Nieuws

menu