Meer dan 200 arrestaties in Wit-Rusland

Meer dan 200 arrestaties in Wit-Rusland ANP

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn massaal tegenstanders van het autoritaire staatshoofd Alexander Loekasjenko gearresteerd. De speciale politie OMON ondernam in de nacht van donderdag op vrijdag actie tegen vreedzame demonstranten in de hoofdstad. Mensenrechtenorganisatie Wesna sprak van meer dan 200 arrestaties, aanzienlijk meer dan in de afgelopen dagen.

De veiligheidstroepen hadden zich de afgelopen dagen ingehouden, toen er maar een paar aanhoudingen waren. In de dagen net na de omstreden presidentsverkiezingen van 9 augustus in het land, werden bijna 7000 mensen opgesloten. De meesten van hen kwamen een paar dagen later weer vrij, mede onder internationale druk.

Loekasjenko heeft onlangs aangekondigd dat hij fors en systematisch gaat optreden tegen demonstranten. Hoe hard zijn tegenstanders ook proberen de situatie in het land te destabiliseren, zei hij donderdag. De autoriteiten hebben donderdag een groep journalisten opgepakt die verslag wilde doen van de protesten. Het zou volgens persbureau Reuters gaan om ongeveer twintig journalisten.

Veiligheidstroepen met zwarte gezichtsmaskers op omringden het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Minsk en arresteerden vooral mannen. Honderden mensen hadden zich daar verzameld ondanks een demonstratieverbod en demonstreerden vreedzaam. Ze riepen leuzen als "Vrijheid!" en "Wegwezen hier!"

De situatie in Wit-Rusland is zeer gespannen sinds de presidentsverkiezingen. Loekasjenko eiste de overwinning op met 80 procent van de stemmen. Vrijwel iedereen in en buiten Wit-Rusland is ervan overtuigd dat die uitslag met fraude tot stand is gekomen.

In Wit-Russische steden wordt al weken gedemonstreerd tegen het regime van Loekasjenko. De autoriteiten hebben eerder betogers en oppositieleiders opgepakt.

Nieuws

menu