Meer dan 100 walvissen gered na massale stranding in Australië

Meer dan 100 walvissen gered na massale stranding in Australië ANP

Na de stranding van zo'n 470 walvissen op het Australische eiland Tasmanië, hebben reddingswerkers tot zaterdag meer dieren kunnen bevrijden. In totaal zijn 108 zeezoogdieren gered en in diepere wateren gebracht. Volgens de reddingswerkers werden er in de baai geen levende walvissen meer gezien.

Het totaal aantal grienden dat het niet overleefde, wordt geschat op 350. Er is nu een begin gemaakt met het verplaatsen van de honderden kadavers naar dieper water met behulp van boten, wat enkele dagen kan duren.

Maandag werden ongeveer 270 walvissen ontdekt op drie locaties in Macquarie Harbor. Een derde was al dood voordat reddingspogingen konden beginnen. Nog eens 200 dode walvissen werden woensdagochtend ongeveer 7 tot 10 kilometer verderop gezien.

Record

De massale stranding van deze week overtreft het record van 1996 toen ongeveer 320 grienden in West-Australië waren gestrand.

De oorzaak van massale strandingen is vaak onbekend, maar experts suggereren dat de walvissen mogelijk naar de kust zijn getrokken op zoek naar voeding.

Nieuws

menu