Malinese oppositie wil met coupplegers aan overgang werken

Malinese oppositie wil met coupplegers aan overgang werken ANP

De oppositie in het Afrikaanse land Mali, waar muitende militairen dinsdag de macht grepen, wil met de coupplegers werken aan een overgangsregering. Aanhangers van de M5-RFP-beweging, waarin de oppositie is verenigd, gingen de afgelopen maanden massaal de straat op om te demonstreren tegen de regering, die heeft aangekondigd af te treden.

De oppositie zegde woensdag plechtig toe mee te zullen werken aan een transitie en riep haar aanhangers op om vrijdag massaal de straat op te gaan om "de overwinning van het volk" te vieren. In een verklaring staat dat de M5-RFP-beweging met de junta en aanhangers een politieke 'routekaart' wil maken.

De militairen die president Ibrahim Boubacar Keïta en zijn regering af hebben gezet, hebben beloofd binnen een "redelijke" termijn verkiezingen uit te schrijven. De opstandelingen houden de afgezette regering verantwoordelijk voor de "chaos, anarchie en onveiligheid" in het land. Ze moesten naar eigen zeggen ingrijpen om de stabiliteit te herstellen.

Mali's nieuwe militaire junta heeft er woensdag bij de burgers op aangedrongen terug te keren naar het normale leven en te stoppen met het plegen van "vandalisme" nadat zij de macht had overgenomen.

Nieuws

menu