Maduro wil banden met Curaçao, Aruba en Bonaire aanhalen

Maduro wil banden met Curaçao, Aruba en Bonaire aanhalen ANP

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft woensdag gezegd dat hij de banden met Curaçao, Aruba en Bonaire weer wil aanhalen. Volgens hem beschouwt Venezuela de bevolking van de drie eilanden als "broeders en zusters". Er is tussen de landen "veel liefde", aldus Maduro. De president heeft zijn staf opdracht gegeven de banden opnieuw aan te halen op het gebied van communicatie, transport, handel en cultuur, zei hij tijdens een internationale persconferentie in Caracas.

Maduro gaf die opdracht nadat Robert Schuddeboom dinsdag zijn geloofsbrieven aanbood als nieuwe Nederlandse ambassadeur in Venezuela. Volgens Maduro heeft hij naar aanleiding daarvan gezegd dat de problemen met de Antilliaanse eilanden op moeten worden gelost en de relaties verbeterd.

De verhoudingen tussen Caracas en de eilanden zijn al langere tijd bekoeld. Zo was er al voor het begin van de coronacrisis nauwelijks nog vlieg- en scheepverkeer tussen Venezuela en de ABC-eilanden. Nederland erkende in februari vorig jaar oppositieleider Juan Guaidó als leider van Venezuela nadat Maduro bij de laatste presidentsverkiezingen werd beschuldigd van fraude.

Maar volgens Maduro ligt de werkelijke reden van de breuk bij de Amerikaanse speciale gezant voor Venezuela en Iran, Eliott Abrams. Die heeft volgens Maduro een wig gedreven tussen Venezuela en de Antilliaanse eilanden. En die breuk wil hij nu herstellen, zo zei hij op een vraag van een Curaçaose journaliste.

Nieuws

menu