Macron roept op tot internationaal onderzoek explosie Beiroet

Macron roept op tot internationaal onderzoek explosie Beiroet ANP

De Franse president Emmanuel Macron riep donderdag op tot een internationaal onderzoek naar de explosie in de haven van Beiroet, waarbij meer dan 130 mensen omkwamen en hele buurten werden verwoest.

"Er is een internationaal, open en transparant onderzoek nodig om te voorkomen dat dingen verborgen blijven en dat twijfel binnensluipt", zei hij tegen verslaggevers aan het eind van een kort bezoek aan de Libanese hoofdstad.

Eerste bevindingen hebben uitgewezen dat een lading ammoniumnitraat, die in Beiroet was achtergelaten en explodeerde in een verwoestende vuurbal, de oorzaak was van de ramp.

Internationale financiering

Macron kondigde op de persconferentie ook een internationale hulpconferentie voor Libanon aan "in de komende dagen". Hij wil "internationale financiering en Europeanen, Amerikanen, alle landen in de regio en daarbuiten mobiliseren, om te voorzien in medicijnen, zorg en voedsel", zei hij.

Hulp ter plaatse moet worden gecoördineerd door de Verenigde Naties en de Wereldbank, aldus Macron. Dit om ervoor te zorgen dat de hulp rechtstreeks de bevolking bereikt.

De president herhaalde dat hij op 1 september naar Libanon zou terugkeren.

Nieuws

menu