Macron erkent schuld kernproeven Frans-Polynesië, geen excuses

Macron erkent schuld kernproeven Frans-Polynesië, geen excuses ANP

De Franse president Emmanuel Macron heeft erkend dat zijn regering "een schuld heeft" bij Frans-Polynesië wegens nucleaire tests die Frankrijk uitvoerde op de eilanden van 1966 tot 1996. Een formele verontschuldiging bleef uit. Macron is vier dagen op staatsbezoek in de archipel in de Stille Oceaan. Die hoort bij Frankrijk, maar heeft op meerdere terreinen wel zelfbestuur.

"Ik wil waarheid en transparantie", zei de president in een toespraak aan Frans-Polynesische autoriteiten. Ook zei hij dat er een betere compensatie voor slachtoffers van de tests van Franse kernwapens moet komen. Eerder op de dag had hij al tegen demonstranten gezegd dat er meer transparantie komt om de kwestie en dat hij "toegewijd is" aan het regelen van compensatie.

Meer dan 100.000 inwoners van de archipel zijn tijdens de kernproeven blootgesteld aan radioactieve straling. Na de tests werden op de eilanden veel mensen getroffen door verschillende vormen van kanker. Een lokale vereniging van slachtoffers van de nucleaire tests verwachtte excuses van Macron, evenals compensatieregelingen. Vooralsnog hebben 63 inwoners een vergoeding gehad van de Franse overheid.

Met het bezoek aan Frans Polynesië wil president Macron ook aandacht besteden aan de strategische positie van de eilanden, onder meer ten opzichte van China, en de bestrijding van het coronavirus. Macron riep alle inwoners eerder al op zich te laten vaccineren.

Nieuws

Meest gelezen