Macron en Trump doen mee aan donorconferentie voor Libanon

Macron en Trump doen mee aan donorconferentie voor Libanon ANP

Wereldleiders overleggen zondag over de hulpverlening aan Libanon. De Franse president Emmanuel Macron organiseert die donorconferentie in samenwerking met de VN en leidt die via een videoverbinding, maakte zijn kantoor bekend.

Eerder liet ook de Amerikaanse president Donald Trump al weten mee te doen. "We hebben een conferencecall op zondag met president Macron, leiders van Libanon en leiders uit andere delen van de wereld", zei hij.

Veel landen stuurden al reddingswerkers en hulpgoederen naar Libanon na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet. Die heeft een deel van de stad verwoest en aan meer dan 150 mensen het leven gekost.

Medische hulp

Ook ziekenhuizen raakten beschadigd en worstelen met de toestroom van gewonden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft al gezegd dat zeker 15 miljoen dollar (bijna 13 miljoen euro) nodig is voor acute medische hulp en andere dringende humanitaire hulpverlening.

De leiders gaan zondag waarschijnlijk bespreken hoe de internationale hulp rechtstreeks ten goede kan komen aan Libanese burgers. Macron heeft boze Libanese burgers bij een recent bezoek beloofd dat de steun niet in "corrupte handen" zal belanden.

Nieuws

menu