Loekasjenko roept leger op tot paraatheid

Loekasjenko roept leger op tot paraatheid ANP

De autoritaire president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, heeft zijn minister van Defensie zaterdag het bevel gegeven om de "meest strikte maatregelen" te nemen om de territoriale eenheid van het land te verdedigen. Het land wordt sinds de verkiezingen van 9 augustus opgeschud door massaprotesten van de oppositie, die Loekasjenko ervan beschuldigt met de uitslag te hebben gesjoemeld.

Loekasjenko, die het land al 26 jaar met harde hand regeert, inspecteerde zaterdag de troepen in de stad Grodno bij de grens met Polen, blijkt uit een bericht op platform Telegram. Na zijn aankomst op de militaire basis haalde hij uit naar de protestbeweging door te zeggen dat die vanuit het buitenland wordt aangestuurd.

Loekajsenko's bevel aan de minister van Defensie en zijn woorden tot de troepen komen op de vooravond van een grote militaire oefening van het Wit-Russische leger eind deze maand. Ook probeert Loekasjenko er het beeld mee te versterken dat de protestbeweging een soort van Trojaans paard zou zijn waarmee vreemde mogendheden Wit-Rusland zouden willen beïnvloeden.

Fraude

De president claimde na de verkiezingen begin deze maand dat hij 80 procent van de stemmen had gewonnen, maar wordt door de oppositie van fraude beschuldigd. De oppositie heeft deze week een coördinerende raad gevormd om met de regering te onderhandelen, maar daarvan wil Loekasjenko vooralsnog niets weten.

Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die naar Litouwen is gevlucht, verklaarde vrijdag dat het Wit-Russische volk "de huidige leiders niet meer accepteert". Loekasjenko, op zijn beurt, zei op dreigende wijze dat hij "het probleem gaat oplossen", waarmee hij naar de oppositie verwees. Inmiddels zijn ook enkele oppositieleiders aangeklaagd.

Nieuws

menu