Loekasjenko beëdigd voor 6e termijn als president Wit-Rusland

Loekasjenko beëdigd voor 6e termijn als president Wit-Rusland ANP

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko is beëdigd voor een zesde termijn tijdens een geheime ceremonie zonder voorafgaande aankondiging. Dat meldde staatspersbureau Belta woensdag.

"Aleksandr Loekasjenko is aangetreden als president van Wit-Rusland. De inauguratieceremonie vond plaats in het Paleis van Onafhankelijkheid", meldde het persbureau. Andere persbureaus meldden dat de straten afgesloten waren toen Loekasjenko's colonne door de hoofdstad Minsk racete.

De ceremonie, die normaal van tevoren bekend zou worden gemaakt als een belangrijke staatsaangelegenheid, volgt op de omstreden verkiezingen van 9 augustus. Loekasjenko, aan de macht sinds 1994, claimde een verpletterende overwinning, maar de oppositie beschuldigde hem van massale verkiezingsfraude.

Sancties

Belta zei dat Loekasjenko zijn rechterhand op een kopie van de grondwet legde en de eed aflegde tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door enkele honderden mensen.

Wit-Rusland wordt geconfronteerd met het vooruitzicht van sancties van de VS en de Europese Unie vanwege de betwiste verkiezingen. Die werden gevolgd door hardhandig optreden door de veiligheidstroepen van Loekasjenko tegen protesten van de oppositie die zijn ontslag eisen.

Mensenrechtenonderzoeker Anaïs Marin van de Verenigde Naties zei vorige week dat meer dan 10.000 mensen "op gewelddadige wijze zijn gearresteerd" sinds de verkiezingen, met meer dan vijfhonderd meldingen van martelingen en duizenden die "hard zijn geslagen".

Nieuws

menu