Litouwen, Polen en Roemenië vragen om steun voor Wit-Rusland

Litouwen, Polen en Roemenië vragen om steun voor Wit-Rusland ANP

De presidenten van Litouwen, Polen en Roemenië zullen tijdens een top later deze week de andere leiders van de Europese Unie vragen om een ondersteuningspakket voor Wit-Rusland.

Het voorgestelde pakket omvat een gunstige handelsregeling met de EU, visumvrij reizen en ondersteuning bij onderhandelingen om toe te treden tot de Wereldhandelsorganisatie, zei de Litouwse president maandag in een verklaring.

In een afzonderlijke verklaring van de drie presidenten werd het voorgestelde pakket een "voorstel voor een democratisch Wit-Rusland" genoemd.

Financiële steun voor hervormingen en hulp bij de diversificatie van de energiesector en de overgang naar een liberale economie maken ook deel uit van het steunpakket.

Polen wil dat de Europese Unie Wit-Rusland financiële steun biedt van ten minste 1 miljard euro als onderdeel van een "Marshallplan" om het land weer op te bouwen, zei premier Mateusz Morawiecki donderdag.

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja is maandag in Brussel voor een ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen.

Nieuws

menu