Linksom of rechtsom in de senaat: welke opties houdt het kabinet?

Bij politiek gevoelige wetten vond het kabinet de afgelopen jaren vaker steun bij de linkse oppositie dan bij rechts. Wat als BBB en JA21 straks samen veel zetels hebben?

Na de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart, waarvoor hier posters in Doezum, kiezen de Statenleden in juni de Eerste Kamer.

Na de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart, waarvoor hier posters in Doezum, kiezen de Statenleden in juni de Eerste Kamer. Foto: Jilmer Postma

Het leidde afgelopen week tot scheve gezichten bij met name de rechtse oppositie, de aankondiging dat VVD-kopstukken Mark Rutte en Edith Schippers drie dagen voor de verkiezingen op tv in debat gaan met de linkse leiders Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) – onder leiding van Jeroen Pauw. „In plaats van een open debat op rechts creëren ze een niet-bestaande tweestrijd met links”, twitterde de partij JA21. Lijsttrekker voor de Eerste Kamer Annabel Nanninga blijft overal herhalen dat de VVD en de andere coalitiepartijen na de verkiezingen toch wel weer met links samenwerken, zoals de afgelopen jaren vaak het geval was. Nanninga „hoopt dat het anders kan”, zegt ze, en wil juist „over rechts in de senaat”, samen met de BoerBurgerBeweging (BBB), de nieuwkomer die volgens opiniepeilingen goed zal scoren.