Klokkenluider VS klaagt over manipulatie inlichtingen

Klokkenluider VS klaagt over manipulatie inlichtingen ANP

De top van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft opdracht gegeven niet meer met analyses te komen over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Dat zegt een voormalige topfunctionaris op het departement, die volgens Amerikaanse media een klacht heeft ingediend.

Het voormalige hoofd van de afdeling inlichtingen van het ministerie, Brian Murphy, zegt dat hij van minister Chad Wolf een inlichtingenupdate moest achterhouden om president Donald Trump niet in verlegenheid te brengen. Die heeft de Russische bemoeienis met de door hem gewonnen verkiezingen afgedaan als "hoax" van zijn politieke tegenstanders.

Murphy zou enkele maanden eerder al opdracht hebben gekregen te stoppen met analyses over Russische inmenging. Hij moest naar eigen zeggen de nadruk leggen op Chinese en Iraanse pogingen de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. De regering van Trump zoekt openlijk de confrontatie met die landen.

Veiligheidsadviseur

Die laatste instructies waren volgens minister Wolf afkomstig van de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Robert O’Brien. Murphy weigerde mee te werken omdat hij zijn land niet in gevaar wilde brengen, citeert The Washington Post uit de klacht.

Murphy stelde dat hij ook opdracht kreeg om te bagatelliseren hoe gevaarlijk witte nationalisten zijn en juist informatie toe te voegen over gewelddadige linkse groepen. Die opdracht zou afkomstig zijn geweest van de tweede man op het departement, Kenneth T. Cuccinelli II.

De klacht van Murphy is vrijgegeven door de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar Democraten in de meerderheid zijn. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd.

Nieuws

menu