Kandidaat-premier Libanon slaagt er niet in ​​regering te vormen

Kandidaat-premier Libanon slaagt er niet in ​​regering te vormen ANP

Mustafa Adib, de kandidaat-premier van Libanon, heeft de opdracht voor de vorming van een nieuwe regering teruggegeven en tegelijk zijn ontslag ingediend. Dat maakte de president van Libanon, Michel Aoun, bekend tijdens een bijeenkomst in het presidentieel paleis.

De Libanese regering kondigde haar ontslag aan na de explosie in Beiroet op 4 augustus, waarbij 190 doden en meer dan 6000 gewonden vielen. President Aoun gaf toen de 48-jarige Adib de opdracht om een nieuwe ​​regering te vormen.

Sinds zijn benoeming op 31 augustus stond Adib onder druk om zo snel mogelijk een nieuw kabinet te vormen, zodat het de nodige hervormingen kan doorvoeren om miljarden dollars aan buitenlandse hulp vrij te maken.

Partijen

Adibs pogingen zijn geblokkeerd door de twee belangrijkste partijen die de grote sjiitische gemeenschap van Libanon vertegenwoordigen: Amal en Hezbollah. De twee partijen weigerden hun eis in te trekken om het ministerie van Financiën onder controle te houden. Volgens analisten houdt dit verband met recente Amerikaanse sancties tegen een voormalige minister van Amal en tegen Hezbollah-gerelateerde bedrijven.

Adib had de steun van de Franse president Emmanuel Macron, die de internationale hulpinspanningen voor Libanon coördineert. Macron heeft politici gewaarschuwd dat hun onvermogen om een kabinet van onafhankelijke experts te vormen, gevolgen kan hebben, inclusief mogelijke sancties.

Libanon kampt met een van de ergste economische crises in zijn geschiedenis. De coronapandemie en de explosie in Beiroet hebben de situatie verder verergerd.

Nieuws

menu