Joodse instellingen in Oostenrijk strenger beveiligd

Joodse instellingen in Oostenrijk strenger beveiligd

Joodse instellingen in Oostenrijk strenger beveiligd ANP

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz en andere hooggeplaatste politici hebben opdracht gegeven om Joodse instellingen in het land strenger te beveiligen. Reden is een aantal antisemitische incidenten die de afgelopen week in Graz plaatsvonden. Zaterdag nog werd een een leider van de Joodse gemeenschap in die zuidelijke stad aangevallen.

Elie Rosen werd met een houten knuppel op het terrein van de synagoge aangevallen. Hij kon zijn auto in vluchten. De aanvaller is er toen vandoor gegaan. Het gebedshuis was vorige week al twee keer het doelwit geweest van vandalisme, aldus de gemeenschap in een verklaring. In de nacht van donderdag sneuvelden enkele ruiten van de synagoge, een paar dagen daarvoor werden pro-Palestijnse leuzen op het gebouw en het nabijgelegen gemeenschapscentrum gespoten.

Kurz schreef op Twitter dat hij geschokt is door de aanval op Rosen en dat de autoriteiten gaan doen wat ze kunnen om de dader te vinden en de veiligheid van de Joodse gemeenschap in het land te garanderen. Minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer zei, ook op Twitter, dat het toezicht op alle Joodse instellingen in Oostenrijk wordt verscherpt.