Jaarlijkse VN-vergadering: dreigende Trump, schoenincident Chroesjtsjov en orerende Gaddafi

De 72ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. FOTO EPA

De derde dinsdag van september is de dag waarop de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van start gaat. Waar draait het om in deze vergadering, wie zijn erbij en loopt het weleens uit de hand?

Waar komen de staatshoofden en regeringsleiders bijeen?

Sinds 1951 is het hoofdkwartier van de Verenigde Naties gevestigd in New York, in het 39 verdiepingen tellende gebouw aan First Avenue.

Hoeveel landen zijn erbij?

De staatshoofden en regeringsleiders van (bijna) alle 193 VN-lidstaten zijn bijeen voor hun jaarlijkse Algemene Vergadering. Het mag gerust een wonder van diplomatieke hoffelijkheid worden genoemd dat dit jaar voor de 72ste keer sinds de oprichting van de VN in 1945 de afgevaardigden uit al die lidstaten elkaars toespraken willen aanhoren.

Verloopt zo'n vergadering geruisloos?

Als zich tijdens een Algemene Vergadering incidenten voordoen, is dat meestal groot nieuws. Zo baarde Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov in 1960 opzien toen hij uit woede over Filipijnse aantijgingen tegen het communistische systeem met zijn schoen op het spreekgestoelte sloeg . Ook de tirade die de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag afstak tegen Noord-Korea (,,Als we worden gedwongen onszelf of onze bondgenoten te verdedigen, zullen we geen andere keus hebben dan Noord-Korea compleet te vernietigen.’’) leidde tot veel rumoer in de zaal.

Over het algemeen horen de afgevaardigden naar de Algemene Vergadering de toespraken van hun collega’s echter beleefd aan. Zelfs toen de Libische leider Muammar Gaddafi in 2009 de spreektijd van een kwartier met meer dan een uur overschreed , was er niemand die hem de mond snoerde.

Wat is het belang van de vergadering?

Het werkelijke belang van de Algemene Vergadering zit hem niet zozeer in wat er tijdens de plenaire bijeenkomst allemaal te berde wordt gebracht, maar veel meer in wat er in de wandelgangen en in kleinere sessies wordt besproken. Daar kunnen diplomaten hun wederzijdse standpunten uitwisselen en elkaars nieren proeven en kan soms een begin worden gemaakt met het verzoenen van het onverzoenlijke.

De Algemene Vergadering van de VN is kortom een samenzijn waar men liever op kousenvoeten loopt dan dat er hard met de deuren wordt geslagen.

Waar gaat demissionair premier Mark Rutte het over hebben in zijn toespraak?

Mark Rutte spreekt vandaag (woensdag) de vergadering toe . Hij gaat dan onder meer in op het belang van de VN en de Nederlandse prioriteiten voor het lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad, dat begint op 1 januari 2018. Nederland is dan een jaar een van de tien tijdelijke leden van de Veiligheidsraad.

Rutte neemt verder deel aan bijeenkomsten over onder meer radicalisering online en over water. Ook spreekt hij met onder anderen de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Nieuws

menu