Italiaanse onderzoekers: corona waarde al sinds september 2019 rond in Italië

Foto: ANP

Het nieuwe coronavirus waarde al veel eerder rond buiten China dan oorspronkelijk gedacht. Sinds september 2019 circuleerde het virus in Italië, zo blijkt uit een wetenschappelijke studie van Italiaanse onderzoekers. De eerste officiële besmetting in Italië werd vastgesteld op 21 februari 2020 bij een patiënt in een klein stadje nabij Milaan, in de noordelijke regio Lombardije.

De bevindingen van de onderzoekers van het Italiaanse kankerinstituut (INT) - gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tumori Journal - laten zien dat 11,6 procent van de 959 gezonde vrijwilligers die tussen september 2019 en maart 2020 deelnamen aan een longkankeronderzoek, antistoffen tegen het nieuwe coronavirus had ontwikkeld - en dus ruim voor februari.

Vier stalen

Een andere antistoffentest werd voor dezelfde studie uitgevoerd door de universiteit van Siena. Het onderzoek toonde aan dat vier stalen die dateren uit de eerste week van oktober 2019 ook positief testten voor antilichamen die het virus neutraliseren.

,,Dit betekent dat deze mensen al in september waren geïnfecteerd”, legde Giovanni Apolone, een coauteur van de studie, uit aan persbureau Reuters.

Nieuws

menu