Israël voert eerste versoepelingen van lockdown in

Israël voert eerste versoepelingen van lockdown in

Israël voert eerste versoepelingen van lockdown in ANP

Israël heeft zondag aan het begin van de nieuwe werkweek de meest strikte lockdownmaatregelen versoepeld. Kleuterscholen en kinderopvangcentra hebben hun deuren weer geopend voor honderdduizenden kinderen.

Daarnaast is de maatregel opgeheven dat mensen zich niet verder dan een kilometer van hun woning mogen verplaatsen. Het is zelfs weer toegestaan parken en stranden te bezoeken.

Mensen mogen onder voorwaarden ook weer naar de Klaagmuur en de Tempelberg, maar bijeenkomsten blijven vooralsnog verboden.

Israël verkeert in een tweede lockdown sinds 18 september, toen bleek dat de besmettingscijfers weer fors opliepen. Op 30 september werden dagelijks 9000 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld, een aantal dat al snel tot onder de 2000 per dag werd teruggebracht.

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid maakte zondag 395 nieuwe besmettingsgevallen bekend. De regering wil de versoepelingen van maatregelen ditmaal voorzichtiger en langzamer invoeren, uit vrees voor de talrijke overtredingen. Volgens Israëlische media bestaat vooral angst voor de streng-religieuze groepen, waar een relatief hoog besmettingsrisico geldt, ook doordat zij met grote families dicht bij elkaar leven en wonen.