Israël bombardeert Gazastrook na aanvallen met 'brandballonnen'

Israël bombardeert Gazastrook na aanvallen met 'brandballonnen' ANP

Het Israëlische leger heeft bombardementen uitgevoerd op doelen in de Gazastrook. De strijdkrachten zeggen volgens Israëlische media te reageren op aanvallen met ballonnen waar brandbommen onder worden gehangen. Daardoor brak donderdag op zeker acht plaatsen brand uit in het zuiden van Israël en loopt de spanning weer op.

Israël voerde eerder deze week ook al aanvallen uit omdat 'brandballonnen' waren opgelaten vanuit de Gazastrook. Het leger zegt Hamas verantwoordelijk te houden voor alle aanvallen vanuit die Palestijnse enclave aan de kust. Israël en Hamas vochten vorige maand nog een bloedig conflict van 11 dagen uit. Dat ging gepaard met grootschalige raketbeschietingen en bombardementen. Er vielen meer dan 250 doden in de Gazastrook en 13 in Israël.

Dat conflict eindigde na bemiddeling door Egypte met een wapenstilstand, maar die staat nu weer onder druk. Een Israëlische delegatie in Caïro zou hebben gewaarschuwd dat de militaire operatie van mei een vervolg kan krijgen als de aanvallen met ballonnen niet worden gestaakt. Hamas heeft naar verluidt duidelijk gemaakt dat het dergelijke incidenten niet beschouwt als een schending van het bestand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland