Irakezen herdenken door de VS gedode generaal Soleimani

Irakezen herdenken door de VS gedode generaal Soleimani ANP

Honderden Irakezen zijn zondag de straat opgegaan in Bagdad om de dood te herdenken van de machtige Iraanse generaal Qassem Soleimani en een Iraakse militieleider. Zij kwamen precies een jaar geleden om het leven door een Amerikaanse drone-aanval bij de luchthaven van de Iraakse hoofdstad.

Sjiitische Irakezen trekken volgens getuigen naar het grote Tahrirplein om te rouwen. Het zou al sinds de vroege ochtend druk zijn op straat. Later op de dag worden ook protesten verwacht. De autoriteiten hebben uit voorzorg extra veiligheidsmaatregelen genomen, ook bij de zogeheten Groene Zone. Daar bevinden zich buitenlandse ambassades en overheidsdiensten.

De liquidatie van Soleimani, een van de machtigste mannen in Iran, deed de spanning tussen Teheran en Washington verder oplopen. Iran vuurde na zijn dood als vergelding raketten af op Amerikaanse doelen in buurland Irak. Amerikaanse media berichten dat dit weekend rekening wordt gehouden met nieuwe wraakacties.

Ook Israël, een belangrijke Amerikaanse bondgenoot, zou zich uit voorzorg voorbereiden op een mogelijke Iraanse aanval. Een bron binnen het leger zei tegen de krant The Jerusalem Post dat ook rekening wordt gehouden met een aanval door bondgenoten van Iran in landen als Jemen of Irak.

Nieuws

menu