Internationale bezorgdheid over onrust in Washington

Internationale bezorgdheid over onrust in Washington ANP

De onrust in het Amerikaanse Capitool wordt ook buiten de Verenigde Staten met grote bezorgdheid gevolgd. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei op Twitter dat opruiend taalgebruik leidt tot geweld. Hij zei dat president Donald Trump en zijn aanhangers het besluit van het Amerikaanse volk moeten respecteren.

NAVO-topman Jens Stoltenberg sprak over "schokkende beelden" uit Washington. "De uitslag van deze democratische verkiezing moet gerespecteerd worden", zei de Noor op Twitter nadat aanhangers van Trump het Capitool hadden bestormd. Daar zou de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden worden bekrachtigd.

De Canadese premier Justin Trudeau zei vertrouwen te hebben in de kracht van Amerikaanse democratische instituties. Hij sprak de hoop uit dat de situatie snel normaliseert. "We maken ons uiteraard zorgen en we volgen de situatie op de voet", zei hij tegen een Canadese radiozender.

De voorzitter van de buitenlandcommissie van het Duitse parlement geeft Donald Trump de schuld. "Dit geweld is de vrucht van de antidemocratische hetze van Trump tegen de instituties van de Amerikaanse democratie", twitterde Norbert Röttgen.

Nieuws

Meest gelezen