Infrastructuurpakket VS met steun van beide partijen door Senaat

Infrastructuurpakket VS met steun van beide partijen door Senaat ANP

Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft woensdagavond (lokale tijd) ingestemd met een enorm pakket van grofweg 1 biljoen dollar (ongeveer 844 miljard euro) aan investeringen in de veelal verouderde infrastructuur. Het plan, waar al maanden over gesteggeld wordt, werd aangenomen met 67 stemmen voor en 32 stemmen tegen, nadat alle 50 Democratische en 17 Republikeinse senatoren ermee instemden. De steun van de Republikeinen was nodig voor een meerderheid in de Senaat.

De Amerikaanse president Joe Biden schreef na de stemming op Twitter dat de "historische deal" betekent dat de grootste Amerikaanse investering van deze eeuw door kan gaan. "Dit zal de economie doen groeien, banen creëren en Amerika klaarstomen voor de toekomst", schreef Biden over het pakket dat door de Democratische partij is opgesteld.

Vorige week werd het plan, dat een financiële injectie moet worden in wegen, bruggen en havens, nog door de Republikeinen van tafel geveegd. De Democraten en Republikeinen konden het lange tijd niet eens worden over de besteding van het geld. "Het was niet gemakkelijk een akkoord te bereiken", schrijven de senatoren in een gezamenlijke verklaring.

Een bedrag van 110 miljard dollar wordt gereserveerd voor wegen en bruggen, 73 miljard gaat naar het elektriciteitsnetwerk, 66 miljard is bedoeld voor het spoornetwerk, 65 miljard voor internettoegang, 55 miljard voor schoon drinkwater, 50 miljard gaat naar het milieu, 39 miljard naar het openbaar vervoer (ov) en 25 miljard dollar is bedoeld voor vliegvelden, maakte het Witte Huis bekend. De helft van de grofweg 1 biljoen dollar komt uit het federale budget.

Er zijn echter nog vele hordes te nemen voordat het geld ook daadwerkelijk wordt uitgegeven. Met de instemming kan het debat in de Amerikaanse Senaat over de precieze besteding namelijk pas beginnen, dat volgt mogelijk dit weekend al.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland