Hoofdverdachte dood George Floyd op borgtocht vrij

Hoofdverdachte dood George Floyd op borgtocht vrij ANP

De hoofdverdachte in de zaak rond de dood van de 46-jarige zwarte verdachte George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, ex-politieagent Derek Chauvin, is volgens de politie op borgtocht vrijgelaten. Hij heeft voor zijn voorwaardelijke vrijlating woensdag 1 miljoen dollar afgedragen via een borgsomagentschap. Dat is volgens de plaatselijke media niet in cash afgedragen.

Chauvin was de agent die Floyd na zijn aanhouding op 25 mei tegen de grond hield door met zijn knie tegen diens nek te drukken. Hij deed dat minutenlang terwijl het werd gefilmd. De doodsoorzaak van Floyd is nog steeds omstreden, maar volgens het Openbaar Ministerie staat vast dat het slachtoffer zonder de brute behandeling door Chauvin nog in leven zou zijn. Chauvin wordt daarom beschuldigd van een ernstige vorm van doodslag. Hij zat sinds 31 mei in de gevangenis van Oak Park Heights ten oosten van Minneapolis.

De dood van Floyd leidde in de Verenigde Staten en daarbuiten tot een golf van protest tegen politiegeweld en racisme. De maandenlange protesten ontaardden vaak in plunderingen en vernielingen die volgens president Trump door extreemlinkse groepen worden aangewakkerd.

De onrust duurt nog steeds voort en speelt een cruciale rol in de Amerikaanse verkiezingen van 3 november. Trump stelt dat zijn Democratische tegenspeler Joe Biden extreemlinks niet durft aan te pakken en hij wel.

Nieuws

menu