Hongarije legt kritische radiozender het zwijgen op

Hongarije legt kritische radiozender het zwijgen op ANP

Een kritische radiozender in Hongarije wordt uit de ether gehaald. Het Hongaarse commissariaat voor de media meldde vrijdag dat het daartoe heeft besloten vanwege aanhoudende "overtredingen" door Klubradio.

Het radiostation is een van de grootste nog onafhankelijke zenders in Hongarije. Het uitzendcontract loopt nog tot februari en wordt niet meer verlengd. Daarna wordt de frequentie aan een andere partij vergeven, aldus het commissariaat, dat louter bestaat uit partijgenoten van premier Viktor Orban.

De baas van Klubradio weerspreekt dat die iets fout heeft gedaan. "Als we belangrijke wetten hadden overtreden, zouden ze wel zware boetes hebben opgelegd, maar dat deden ze niet", zegt Miklos Arato. "Ze hadden ook gewoon in de verklaring kunnen zeggen dat ze ons niet mogen."

De regering van premier Orban krijgt internationaal veel kritiek omdat zij kritische geluiden in eigen land vrijwel onmogelijk maakt. Bondgenoten van Orban hebben de afgelopen jaren veel onafhankelijke media gekocht. Zo moest in juli de invloedrijke nieuwssite Index.hu eraan geloven.

Nieuws

menu