Hof Mexico keurt referendum over aanklagen oud-presidenten goed

Hof Mexico keurt referendum over aanklagen oud-presidenten goed ANP

Het Mexicaanse Hooggerechtshof heeft donderdag geoordeeld dat het referendum dat president Andrés Manuel López Obrador wil houden met als inzet het vervolgen van maar liefst vijf eerdere presidenten in lijn is met de grondwet.

Zes van de elf rechters spraken zich uit voor het referendum. Een aantal van hen gaf echter wel aan dat de inzet van de volksraadpleging alleen aan het publiek mag worden voorgelegd op een manier die zich niet leent voor "misbruik" door de politiek.

De links-populistische López Obrador diende onlangs een verzoek in bij de Senaat voor het initiatief. Hij vindt dat de Mexicaanse burgers moeten beslissen of vijf van zijn voorgangers voor het gerecht gesleept moeten worden.

López Obrador heeft de betreffende ex-presidenten herhaaldelijk als corrupt omschreven en stelt dat hun "neoliberale beleid" ongelijkheid, trage economische groei en geweld in Mexico teweeg heeft gebracht. Het gaat om oud-presidenten Carlos Salinas, Ernesto Zedillo, Vicente Fox, Felipe Calderón en Enrique Peña Nieto, die regeerden tussen 1988 en 2018.

De Mexicaanse oppositie verwijt López Obrador dat hij met het referendum de aandacht wil afleiden van de economische en humanitaire malaise als gevolg van de corona-epidemie. De zittende president wil het referendum laten samenvallen met de parlementsverkiezingen volgend jaar juni. Het is echter nog niet duidelijk of de stembusgang en de volksraadpleging op dezelfde dag mogen plaatsvinden.

Nieuws

menu