Guatemala stuurt 3500 migranten terug naar Honduras

Guatemala stuurt 3500 migranten terug naar Honduras ANP

Guatemala heeft een groep van 3500 migranten teruggestuurd naar Honduras om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. President Alejandro Giammattei zei dat de karavaan een rol heeft gespeeld in de verspreiding van het virus in Guatemala.

"We hebben te maken met een pandemie in Guatemala. Het heeft maanden gekost om die onder controle te krijgen. Het is een plicht om ervoor te zorgen dat het niet weer uit de hand loopt", aldus Giammattei.

De duizenden migranten waren op weg naar de Verenigde Staten. Volgens de Guatemalteekse autoriteiten kwamen de mensen het land binnen door een militaire blokkade te overlopen. Daarna zijn ze opgesplitst in groepjes om Mexico binnen te komen. Dat land heeft de grenzen gesloten vanwege het coronavirus.

Blokkades

De politie en het leger konden de meeste migranten snel tegenhouden door blokkades op te werpen. Een aantal hebben asiel aangevraagd in Guatemala. Giammattei zegt dat hij niet tegen migratie is, maar dat het wel volgens de regels moet gebeuren. "Mensen kunnen niet zomaar ons land binnendringen."

In Guatemala zijn ruim 93.000 mensen besmet met het virus sinds het begin van de uitbraak en zijn 3293 mensen aan het longvirus bezweken.

Nieuws

menu