Grote paniek in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos vanwege branden

Grote paniek in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos vanwege branden ANP

In het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is grote paniek uitgebroken als gevolg van meerdere branden die in het kamp woeden. Het overbevolkte vluchtelingenkamp met zo'n 13.000 inwonerskamp is sinds donderdag in quarantaine nadat er vorige week woensdag de eerste coronabesmetting werd vastgesteld. Inmiddels zijn dat er 35.

Het is nog niet duidelijk of door de branden doden of gewonden zijn gevallen. Bronnen op Twitter melden dat de brandweer bezig is met het blussen van de meerdere branden.

"Enorme delen van het kamp staan in brand of zullen afbranden", vertelt hulpverlener Karin Arendsen van Stichting Bootvluchteling, die met haar medisch team uit kamp Moria is geëvacueerd. "Er woeden vaker branden in het kamp, maar deze is van een andere orde."

Volgens de hulpverlener is ook het noodhospitaal in gevaar. Grote aantallen bewoners van het kamp proberen zich in veiligheid te brengen in een naburige olijfboomgaard. "Wij volgen de situatie op de voet en kijken wat we kunnen doen om zo snel mogelijk hulp te bieden."

Arendsen zegt dat het dinsdagavond onrustig was in Moria en dat vluchtelingen protesteerden uit onvrede met de lockdown die er is ingesteld sinds het coronavirus er is geconstateerd. Sindsdien heerst volgens haar een gespannen situatie in het kamp. "Er is geen medisch plan van de Griekse overheid om op te volgen en te voorkomen dat er paniek ontstaat", aldus Arendsen. "Ook de informatievoorziening vanuit de Griekse overheid is slecht."

Nieuws

menu