Griekse premier kritisch over ‘sommige migranten’ op Lesbos

Griekse premier kritisch over ‘sommige migranten’ op Lesbos ANP

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft kritiek geuit op de rol van asielzoekers bij de branden die het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos in de as hebben gelegd. De regeringsleider bekritiseerde de "houding van sommige migranten" die brand zouden hebben gesticht en de brandweer zouden hebben gehinderd bij het blussen.

Het overbevolkte kamp werd vorige week in quarantaine geplaatst nadat een 40-jarige man positief was getest op het coronavirus. Uit vervolgtests bleek dinsdag dat er al 35 besmettingsgevallen onder de ruim 12.000 kampbewoners waren.

De gezondheidscontroles kunnen geen excuus zijn voor "gewelddadige reacties" aldus Mitsotakis. De brand toont aan dat het zo niet verder kan op Lesbos, zei hij. Hij vroeg daarbij om hulp van de andere EU-landen.

Volgens de Griekse overheid zijn er geen doden gevallen en is er niets bekend over verwondingen. De regering heeft de noodtoestand op het eiland uitgeroepen voor de komende vier maanden. Onderzocht wordt hoeveel mensen er dakloos zijn geworden.

Volgens Griekse media is extra politie naar Lesbos gestuurd om te voorkomen dat migranten de eilandhoofdstad Mytilene bereiken. De oproerpolitie vormt een blokkade op 400 meter van het kamp, waar zo’ n 4000 mensen zouden verblijven.

Nieuws

menu