Griekenland wil grotere rol EU bij opvang migranten op Lesbos

Griekenland wil grotere rol EU bij opvang migranten op Lesbos ANP

Griekenland wil dat de EU een "actievere" rol gaat spelen bij de huisvesting van migranten op Lesbos, waar het grote opvangkamp Moria deze week in vlammen opging. Premier Kyriakos Mitsotakis zei dat er een nieuw kamp moet komen, maar benadrukte ook dat zijn land niet op oude voet verder wil gaan.

"We zullen maximale Europese participatie bespreken", zei Mitsotakis na een gesprek met vicevoorzitter Margaritis Schinas van de Europese Commissie. "Europese solidariteit kan niet beperkt zijn tot het managen van een crisis." Griekenland klaagt al langer dat andere EU-lidstaten te weinig doen om de zuidelijke landen te helpen waar de meeste migranten aankomen. "We kunnen de fouten uit het verleden niet herhalen", zei de premier.

In Moria waren ruim 12.000 migranten ondergebracht, veel meer dan de 2800 personen waar het kamp voor bedoeld was. Door de branden van de afgelopen dagen moet nu vervangende huisvesting worden gezocht voor vele duizenden mensen. De autoriteiten hebben onder meer een veerboot en marineschepen naar het eiland gestuurd om tijdelijk mensen te kunnen opvangen.

Sinds de branden neemt de onrust op het eiland toe. Sommige gezinnen hebben al drie nachten doorgebracht in de buitenlucht en honderden migranten voerden vrijdag actie. Zij hadden bordjes gemaakt met opschriften als "we willen vrijheid" en "we willen geen nieuw kamp". Ook sommige eilandbewoners denken er zo over. Zij hebben wegblokkades opgetuigd omdat ze willen voorkomen dat opnieuw grote aantallen migranten worden gehuisvest op Lesbos.

Nieuws

menu