Griekenland draait heropening winkels deels terug

Griekenland draait heropening winkels deels terug

Griekenland draait heropening winkels deels terug ANP

Griekenland is snel teruggekomen van het besluit om winkels, kappers, schoonheidssalons en garages weer open te laten gaan. Na een kleine twee weken moeten ze weer sluiten in de dichtbevolkte gebieden waar het aantal coronabesmettingen is opgeveerd.

Het land heeft plannen om middelbare scholen op 1 februari te heropenen op de lange baan geschoven. Basisscholen en de kinderopvang blijven wel open.

Vooral in de hoofdstad Athene, waar bijna de helft van de 11 miljoen Grieken woont, en de regio daaromheen loopt het aantal infecties snel op. Dat baart de deskundigen die de regering adviseren grote zorgen.

Lockdown weer aangescherpt

De tweede lockdown die op 18 januari werd versoepeld wordt dus weer aangescherpt, in ieder geval tot 8 februari. Klanten mogen nog wel telefonisch of online spullen bestellen in winkels om ze later op te halen. Maatregelen om het coronavirus tegen te gaan waren van kracht gebleven. Zo moeten mensen binnenblijven na 21.00 uur.

De gezondheidsautoriteiten meldden vrijdag 941 nieuwe besmettingen. Het dagelijkse aantal nieuwe gevallen is de afgelopen twee weken verdubbeld.