Gele hesjes laten zich weer zien in Frankrijk

Gele hesjes laten zich weer zien in Frankrijk ANP

Na een pauze in de zomer maken de zogenoemde gele hesjes hun comeback in de straten van Frankrijk. De protestbeweging heeft voor zaterdag acties en demonstraties in Parijs aangekondigd. Ook in andere delen van het land staan bijeenkomsten op stapel.

De politie in de hoofdstad heeft zoals vaker demonstraties op onder meer de Champs-Elysées verboden "gezien de risico's van verstoringen van de openbare orde". Op Facebook hebben 2300 mensen aangegeven daarheen te gaan.

Volgens politiebronnen zijn er 4000 tot 5000 demonstranten te verwachten in Parijs, onder wie 1000 mogelijk gewelddadige mensen. Jérôme Rodrigues van de gelehesjesbeweging heeft opgeroepen "tot volledige burgerlijke ongehoorzaamheid".

De autoriteiten in Toulouse, een van de bolwerken van de beweging, hebben een demonstratie verboden in verband met het coronavirus, ook verwijzend naar de problemen die in 2018 en 2019 ontstonden bij protesten.

Werkenden van vooral buiten de grote steden die merkten dat ze steeds minder te besteden hebben, trokken de burgerbeweging tegen sociale onrechtvaardigheid bijna twee jaar geleden op gang. Na verhogingen van de brandstofprijzen trokken de 'gilets jaunes' op zaterdag 17 november 2018 voor het eerst de pleinen, straten en snelwegen op. Op vele zaterdagen daarna bleven ze protesteren, waarbij het geregeld kwam tot gewelddadige confrontaties met de politie.

Nieuws

menu