Gearresteerde Mexicaanse oud-generaal langer vast

Gearresteerde Mexicaanse oud-generaal langer vast ANP

Een van de invloedrijkste militairen in Mexico, de gepensioneerde generaal Salvador Cienfuegos Zepeda, blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft een rechter in Amerikaanse stad Los Angeles besloten. De 72-jarige ex-minister van Defensie werd donderdag op de luchthaven van de stad aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel en het witwassen van opbrengsten. Hij was onder president Enrique Peña Nieto minister van 2012 tot 2018.

Cienfuegos verscheen via een videoverbinding vanuit een detentiecentrum in Los Angeles en had een mondkapje op. De procedure duurde slechts ongeveer vijf minuten.

Hij werd aangehouden nadat er een aanklacht was ingediend bij een rechtbank in New York. De oud-militair wordt ervan beschuldigd zijn positie te hebben misbruikt om het Beltran-Leyva-drugskartel te beschermen, operaties tegen rivaliserende bendes te leiden en zeetransport te regelen voor drugstransporten.

Het is voor het eerst dat een voormalig Mexicaanse minister van Defensie is aangeklaagd en aangehouden. Aanklagers zullen naar verwachting komende week vragen Cienfuegos, die als bijnaam El Padrino of The Godfather heeft, over te laten plaatsen naar New York zodat hij daar terecht kan staan.

Cienfuegos begon in 1964 op 15-jarige leeftijd zijn militaire loopbaan en rondde die een paar jaar geleden als defensieminister af. Hij was ook politiek actief. De oud-generaal heeft vijf aanklachten aan zijn broek.

Nieuws

menu