Fransen moeten vooral binnenblijven

Fransen moeten vooral binnenblijven ANP

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geldt in Frankrijk vanaf vrijdag een landelijke lockdown. Fransen mogen alleen nog het huis verlaten als het noodzakelijk is en het reizen wordt beperkt. De maatregelen duren op z'n minst tot december.

Mensen mogen alleen nog het huis uit om boodschappen te doen, een dokter te bezoeken of dagelijks een uur te sporten. Iedereen die de straat op gaat, moet kunnen aantonen waarom dat nodig is. De Fransen mogen alleen nog naar hun werk als dit echt niet anders kan.

Cafés, restaurants en zaken die niet essentieel zijn moeten sluiten. Zo houdt ook Disneyland Parijs zijn deuren op slot. De universiteiten gaan dicht maar andere onderwijsinstellingen blijven open, al moeten scholieren vanaf 6 jaar een mondkapje dragen. Reizen tussen regio's is in principe niet mogelijk. De Fransen mogen nog wel verpleeghuizen bezoeken en begrafenissen gaan ook door.

President Macron kondigde de landelijke lockdown woensdag aan. Hij stelde dat andere oplossingen, zoals groepsimmuniteit of bescherming van kwetsbare personen niet mogelijk zijn. Bovendien waarschuwde hij dat de tweede golf erger zal zijn dan de eerste en dat de aanpak tot nu toe niet goed genoeg was. Het land ging dit voorjaar ook al op slot. Dinsdag noteerde Frankrijk met ruim vijfhonderd doden het hoogste dagelijkse sterftecijfer sinds april, op het hoogtepunt van de eerste golf.

Nieuws

menu