Franse minister wil geldstromen moslimorganisaties onderzoeken

Franse minister wil geldstromen moslimorganisaties onderzoeken

Franse minister wil geldstromen moslimorganisaties onderzoeken ANP

De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, wil meer en betere controle van de financiën van een aantal mogelijk radicale islamitische organisaties. De aanleiding is de brute moord op een 47-jarige leraar, Samuel Paty, in de gemeente Conflans-Sainte-Honorine, circa 20 kilometer ten noordwesten van Parijs. De leraar werd vrijdag de keel doorgesneden door een 18-jarige Tsjetsjeense vluchteling die als jihadist zijn daad in sociale media rechtvaardigde. Hij werd na de moord door de politie doodgeschoten.

Onder de inmiddels elf verdachten die in verband met de moord zijn aangehouden is een bij de inlichtingendiensten bekende jihadist, Abdelhakim Sefrioui. De moord schokte Frankrijk. President Macron noemde het een aanslag op de republiek. In Frankrijk zijn zondag bijeenkomsten om Samuel Party te eren en te gedenken.

Het is niet precies duidelijk waarom Sefrioui is opgepakt. De speciale antiterrorismeaanklager Jean-François Ricard liet zich dit weekend niet uit over een directe link tussen de dader, Abdoullakh Abouyezidvitch A, en de aangehouden jihadist Sefrioui.

Radicale moslims

Sefrioui heeft een club radicale moslims gesticht die hij genoemd heeft naar de in 2004 door het Israëlische leger om het leven gebrachte Palestijnse politicus en sjeik Yassin. Sefrioui is recent met een vader van een scholier in Conflans-Sainte-Honorine naar de school waar Paty les gaf gestapt, om het ontslag te eisen van de leraar omdat die karikaturen van de profeet Mohammed aan leerlingen had getoond.

Frankrijk telt 67 miljoen inwoners. Het is in de officiële stukken niet toegestaan de inwoners in te delen naar ras of religie. Volgens schattingen zijn er meer dan vier miljoen voornamelijk soennitische inwoners. Naar schatting 8,5 miljoen Fransen zouden een islamitische achtergrond hebben. Een minderheid beschouwt de Franse staat als islamvijandig en draagt het jihadisme uit, vooral in veel arme voorsteden.