Frankrijk roept moslimlanden op boycot te stoppen

Frankrijk roept moslimlanden op boycot te stoppen ANP

Frankrijk heeft landen in het Midden-Oosten opgeroepen een einde te maken aan boycotacties tegen Franse producten. In Qatar en Koeweit hebben diverse winkelbedrijven besloten Franse artikelen in de ban te doen. Ze zijn boos over de opstelling van de Franse regering in de nasleep van de moord op leraar Samuel Paty, die werd onthoofd omdat hij in zijn les over de vrijheid van meningsuiting Mohammed-cartoons had laten zien.

Ook in andere islamitische landen hebben mensen via sociale media opgeroepen tot een boycot van Frankrijk. "Deze oproepen zijn nergens op gebaseerd en moeten onmiddellijk stoppen, net als alle aanvallen op ons land, die worden aangewakkerd door een radicale minderheid", reageert het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

President Emmanuel Macron heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat hij staat voor de vrije meningsuiting en heeft de Franse autoriteiten opdracht gegeven hard op te treden tegen extremisme. Op Franse overheidsgebouwen in Montpellier en Toulouse waren vrijdag, rond de herdenking van Paty, projecties te zien van de spotprenten in kwestie, die eerder in het satirische blad Charlie Hebdo hadden gestaan. Islamitische terroristen pleegden in 2015 een bloedige aanslag op de redactie van het blad in Parijs.

In de islamitische wereld wordt aanstoot genomen aan de Franse steun voor mensen die spotprenten van Mohammed laten zien. Strenggelovige moslims vinden het afbeelden of ridiculiseren van hun profeet een ernstige zonde.

Nieuws

menu