Facebook start klimaatinformatiecentrum tegen nepnieuws

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil nepnieuws over het vaccineren tegen het coronavirus actiever tegengaan. ANP

Facebook start een klimaatinformatiecentrum om nepnieuws te bestrijden. Het sociale medium doet dat op een moment dat de kritiek vanwege het toestaan van onwaarheden over de bosbranden in het westen van de Verenigde Staten aanzwelt.

Het informatiecentrum moet gebruikers van wetenschappelijke informatie gaan voorzien over het klimaat. De dienst komt er hetzelfde uit te zien als de informatiecentra die Facebook eerder lanceerde over het coronavirus en over de Amerikaanse verkiezingen. Voorlopig is het alleen toegankelijk in de VS, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

"Het wetenschappelijke klimaatinformatiecentrum is een plek op Facebook waar feitelijke bronnen van de belangrijkste klimaatorganisaties te vinden zijn en waar staat welke stappen mensen kunnen zetten in hun leven om klimaatverandering te bestrijden", aldus het sociale medium.

Facebook wordt ervan beschuldigd onjuiste informatie over klimaatverandering toe te staan doordat opinie-artikelen niet onder het factchecksysteem van het sociale medium vallen. Zo blijft het bedrijf onjuistheden over het klimaat die worden geroepen door politici nog steeds toestaan. "Toespraken van politici staan altijd bol van de overdrijvingen en het selectief gebruiken van data", stelt beleidsbepaler bij Facebook Nick Clegg.

Nieuws

menu