'Facebook neemt maatregelen voor als Trump uitslag verwerpt'

'Facebook neemt maatregelen voor als Trump uitslag verwerpt'

'Facebook neemt maatregelen voor als Trump uitslag verwerpt' ANP

Facebook neemt voorzorgsmaatregelen voor het geval dat de Amerikaanse president Donald Trump na de verkiezingen in november weigert de uitslag te accepteren als hij verliest, meldt de krant The New York Times. Bronnen binnen het socialemediabedrijf zeggen dat er scenario's klaarliggen die moeten voorkomen dat Trump Facebook gebruikt om de verkiezingsuitslag te delegitimeren.

Er wordt al een tijd gespeculeerd dat Trump bij verlies mogelijk de verkiezingsuitslag zal betwisten om in het Witte Huis te kunnen blijven. Dat is een van de scenario's waar medewerkers van Facebook mee bezig zijn ter voorbereiding op de verkiezingen.

De bronnen, die niet met naam en toenaam genoemd willen worden, zeggen dat Facebook stappen voorbereidt voor het geval dat Trump onterecht de verkiezingsoverwinning opeist. Ook liggen er plannen klaar voor als Trump beweert dat er gefraudeerd is met briefstemmen. De president heeft meermaals beweerd dat stemmen per post verkiezingsfraude in de hand werkt, een bewering waarvoor overigens geen bewijs bestaat.

Facebook-topman Mark Zuckerberg en leidinggevenden zouden dagelijks vergaderen over manieren om te voorkomen dat het platform wordt gebruikt om de verkiezingsuitslag te betwisten. Daarbij zou onder meer zijn overlegd over een soort 'dodemansknop' om alle politieke advertenties te blokkeren na de verkiezingen, aldus de ingewijden.