Explosies in Oekraïense steden na nieuwe Russische raketaanvallen: door het hele land zijn luchtalarmen te horen

Foto: Archief ANP

In verschillende steden in Oekraïne, waaronder in Kiev, waren donderdagochtend harde knallen te horen. Volgens de Oekraïense autoriteiten kwamen de explosies door luchtverdedigingssystemen die naderende Russische raketten uit de lucht schoten.

Het Oekraïense leger spreekt van ,,enorme aanvallen”. De Oekraïense presidentiële adviseur Oleksi Arestovitsj zegt op Facebook dat er meer dan honderd raketten zijn afgevuurd. Door het hele land zijn luchtalarmen te horen geweest.

In Kiev zouden onder meer meerdere huizen, een bedrijf en een speeltuin zijn geraakt door neervallend puin. Volgens de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, zijn er drie mensen gewond geraakt, onder wie een 14-jarig meisje. De slachtoffers liggen in het ziekenhuis.

Ook in onder meer de steden Charkov, Odessa en Zjitomir worden explosies gemeld, net als in de westelijke stad Lviv. Volgens de burgemeester van Charkov, Ihor Terekhov, wordt onderzocht wat er geraakt is en of er slachtoffers zijn.

Volgens de burgemeester van Lviv zit 90 procent van de stad zonder stroom na de luchtaanvallen en ook het openbaar vervoer ligt grotendeels stil. In Odessa en in de regio rondom Dnipro zijn eveneens stroomonderbrekingen aangekondigd om het potentiële gevaar voor de energie-infrastructuur minimaal te houden. Klitsjko waarschuwt ook voor mogelijke stroomonderbrekingen in Kiev. Mensen krijgen het advies hun mobiele telefoons op te laden.

Nieuws

menu