Eurovisie Songfestival vindt volgend jaar plaats in Liverpool

Eurovisie Songfestival vindt volgend jaar plaats in Liverpool ANP

Het Eurovisie Songfestival vindt volgend jaar plaats in Liverpool. De stad kreeg de voorkeur boven Glasgow, hebben de Britse omroep BBC en de European Broadcasting Union (EBU) vrijdag bekendgemaakt. Het evenement wordt gehouden van 9 tot en met 13 mei in evenementenhal Liverpool Arena.

Voor het eerst in 43 jaar is het winnende land van de vorige editie niet het nieuwe gastland. De EBU besloot in juni dat Oekraïne het evenement niet kon organiseren vanwege de oorlog met Rusland. Het is pas de eerste keer in 66 jaar songfestival dat een land gedwongen moet afzien van organisatie. Alle voorgaande keren zagen landen er zelf van af, bijvoorbeeld vanwege de hoge kosten rondom het festival. Het Verenigd Koninkrijk trad al vier keer eerder op als vervangende organisator. De laatste keer was in 1974 toen het de plaats van Luxemburg innam.

Het songfestival wordt in 2023 voor de 67e keer georganiseerd. Het festival vindt volgend jaar voor de negende keer plaats in het Verenigd Koninkrijk, een record. De laatste keer was in 1998 in Birmingham. Andere steden die dit jaar kans maakten waren Birmingham, Leeds, Manchester, Newcastle en Sheffield. Zij vielen vorige week af.

Glasgow kansrijk

Al sinds songfestivalorganisator EBU gesprekken met de BBC opstartte, werd Glasgow bij fans en bookmakers onder de favorieten geschaard. In de stad staat de concerthal OVO Hydro, die werd gebruikt als filmlocatie van de Netflix-film Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga. Veel fans hoopten dat fictie werkelijkheid werd.

De halve finales in de Liverpool Arena zijn volgend jaar op 9 en 11 mei en de grote finale is op 13 mei. Wie er namens Nederland naar Liverpool wordt gestuurd is nog niet bekend.

Nieuws

menu