Europese Unie wil China straffen voor acties tegen Oeigoeren

Europese Unie wil China straffen voor acties tegen Oeigoeren ANP

De Europese Unie wil China straffen voor het schenden van de mensenrechten van de Oeigoerse moslimminderheid in de regio Xinjiang. Het is voor het eerst dat de EU het communistische regime sancties oplegt sinds het bloedige neerslaan van een opstand op het Tiananmenplein in Peking in 1989, meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal (WSJ) vanuit Brussel.

De EU zou vier functionarissen en een zogenoemde entiteit op de zwarte lijst willen zetten, is vernomen van diplomaten. Een van de sancties is een reisverbod voor de betrokkenen. Ook komen ze niet bij hun eventuele tegoeden in de EU-lidstaten. De Chinezen staan vermeld in een lijst waarop ook verdachte mensenrechtenschenders uit Rusland, Noord-Korea en Afrika staan.

Sommige Europese regeringen en de Verenigde Staten bestempelen de acties van Peking in Xinjiang als genocide tegen de Oeigoeren. Dat deed de Tweede Kamer twee weken geleden eveneens. De volkerenmoord zal ook worden aangekaart tijdens het eerste overleg tussen de nieuwe Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie en een Chinese delegatie volgende week in Alaska.

Het besluit voor Europese sancties voor mensenrechtenschendingen kwam er na lange onderhandelingen deze week. Het slepende overleg legde opnieuw de verdeeldheid van het EU-blok bloot over hoe om te gaan met Peking, aldus WSJ. De maatregelen moeten nog worden goedgekeurd, wat naar verwachting zal gebeuren wanneer de EU-ministers van Buitenlandse Zaken later deze maand bijeenkomen.

Nieuws

menu