Europese Commissie hard over rechtstaat Hongarije en Polen

Europese Commissie hard over rechtstaat Hongarije en Polen ANP

De rechtstaat in vooral Hongarije en Polen is er niet best aan toe. Rechters, journalisten en maatschappelijke organisaties kunnen niet altijd vrij en onafhankelijk hun werk doen, oordeelt de Europese Commissie in haar eerste 'APK voor de rechtstaat' in de EU.

Vooral over de vrije pers in Hongarije maakt de commissie zich zorgen. Onafhankelijke media worden er stelselmatig gehinderd en geïntimideerd, constateert het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Organisaties die zich tegen de regering van premier Viktor Orban keren, komen in het gedrang en worden "vijandig" bejegend. Corruptie in de hoogste kringen blijft soms ongemoeid en de zorgen over de rechterlijke macht, die Brussel al vaker heeft uitgesproken, zijn niet weggenomen.

Ook over de Poolse rechterlijke macht en vrije pers is de commissie bezorgd. Het levendige maatschappelijk middenveld en de krachtige Ombudsman zijn wel lichtpunten.

De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in onder andere Bulgarije en Kroatië is evenmin gewaarborgd, constateert de commissie. Veel van deze andere Oost-Europese landen laten eveneens steken vallen in de strijd tegen corruptie. Dat geldt minstens zozeer voor Malta, al krijgt deze kleine lidstaat complimenten voor de vooruitgang die afgelopen jaar is geboekt.

Nieuws

menu