'EU wil niet dat Wit-Rusland een 'tweede Oekraïne' wordt'

'EU wil niet dat Wit-Rusland een 'tweede Oekraïne' wordt' ANP

De Europese Unie moet ervoor waken dat de situatie in Wit-Rusland, net als die in Oekraïne zes jaar geleden, tot spanningen en conflicten met Rusland leidt. Dat zegt EU-buitenlandchef Josep Borell tegen de Spaanse krant El País. Volgens hem moet de EU onderhandelen met de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko, die vooralsnog weigert te vertrekken.

De Europese Unie erkent de uitslag van de Wit-Russische presidentsverkiezingen van 9 augustus niet. Loekasjenko zou die hebben gewonnen met 80 procent van de stemmen, maar de democratisch gezinde oppositie zegt dat er verkiezingsfraude is gepleegd. Loekasjenko zoekt ondertussen steun van zijn collega Vladimir Poetin in Moskou.

Met het schetsen van zijn nachtmerriescenario, verwees Borell naar de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim in 2014. Die volgde op de val van de pro-Russische, autoritaire president Viktor Janoekovitsj, die na maanden pro-Europese demonstraties werd afgezet.

"De spanning tussen Europa en Rusland is opgelost met geweervuur, geweld en een desintegratie van Oekraïens grondgebied die nog steeds voortduurt", aldus Borell. "Het probleem van de Wit-Russen is niet om te moeten kiezen tussen Rusland en Europa, maar om vrijheid en democratie te krijgen", vervolgde hij.

Nieuws

menu