EU-voorzitters hekelen geweld tegen Wit-Russische demonstranten

EU-voorzitters hekelen geweld tegen Wit-Russische demonstranten ANP

De voorzitters van de Europese Commissie en de Europese Raad hebben kritiek geuit op het geweld tegen demonstranten in Wit-Rusland. Ursula von der Leyen en Charles Michel roepen het autocratische regime in Minsk op de fundamentele rechten en vrijheden te respecteren.

Tijdens en na de presidentsverkiezingen van zondag kwam het op tal van plekken in Wit-Rusland tot confrontaties tussen de politie en demonstranten. Er zijn ongeveer 3000 betogers opgepakt. Ook zou een demonstrant zijn omgekomen en zouden er tientallen gewond zijn geraakt.

De kiescommissie heeft zittend president Alexander Loekasjenko tot winnaar uitgeroepen. Oppositieleidster en tegenkandidaat Svetlana Tichanovskaja erkent de uitslag niet en roept op tot een hertelling van de stemmen.

Accuraat tellen

Voor gewelddadige onderdrukking van vreedzame demonstranten is geen plaats in Europa, twitterde Von der Leyen. Zij roept de Wit-Russische autoriteiten op de verkiezingsresultaten accuraat te tellen en publiceren.

EU-buitenlandchef Josep Borrell en EU-commissaris Olivér Várhelyi (Nabuurschap) spreken in een verklaring van "onevenredig en onaanvaardbaar geweld van de staat tegen vreedzame demonstranten". Zij roepen op tot hun onmiddellijke vrijlating.

Onder meer de liberale fractie in het Europees Parlement hekelt de "politieke repressie" en wil sancties tegen Wit-Russische functionarissen. De EU haalde in 2016 170 Wit-Russen onder wie Loekasjenko van de sanctielijst.

Nieuws

menu