EU-president Michel: Britten moeten verantwoordelijkheid nemen

EU-president Michel: Britten moeten verantwoordelijkheid nemen ANP

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel heeft de Britse regering zondag gewaarschuwd "haar verantwoordelijkheid te nemen" en het vorig jaar gesloten scheidingsverdrag met de EU volledig na te leven. Michel kwam zondag met zijn aansporing na een telefoongesprek met de Ierse premier Micheál Martin.

Nadat de Britse regering afgelopen week met nieuwe wetgeving kwam die tornt aan gemaakte brexitafspraken riep de Europese Commissie de Britten ook al op om deze plannen niet door te zetten. De EU zal anders niet aarzelen om de sancties in te zetten waarin het scheidingsverdrag voorziet.

In een gezamenlijke brief in The Sunday Times dringen de voormalige Britse premiers Tony Blair (Labour) en John Major (Conservatieve Partij) er zondag op aan het "schokkende" voornemen van hun opvolger Boris Johnson niet uit te voeren. Het nieuwe wetsvoorstel is volgens de twee "onverantwoordelijk, grondwettelijk niet juist, en in de praktijk gevaarlijk".

De nieuwe Internal Market Bill (Interne Markt Wet) is bedoeld om de handel tussen verschillende delen van het land in goede banen te leiden als EU-wetgeving straks niet meer van kracht is. De Britse regering komt met de wetgeving terug op afspraken over het handelsregime in Noord-Ierland. Londen wil dat Britse ministers eenzijdig bepaalde besluiten kunnen nemen om de handel tussen verschillende delen van hun land in goede banen te leiden.

Nieuws