EU noemt uitspraken Erdogan over Macron onacceptabel

EU noemt uitspraken Erdogan over Macron onacceptabel ANP

EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de Franse president Emmanuel Macron als "onacceptabel" veroordeeld. Borrell riep Turkije in berichten op Twitter op "te stoppen met deze gevaarlijke neerwaartse spiraal van confrontatie".

Erdogan trok zaterdag de psychische gezondheid van Macron in twijfel. De Turkse president kan zich niet vinden in de manier waarop zijn Franse ambtgenoot over de islam praat. Macron heeft zich na de moord op de Franse docent Samuel Paty door een moslimextremist fel uitgesproken tegen radicalisme en voor secularisme.

Eerder noemde een woordvoerder van Macron de opmerkingen van Erdogan al onaanvaardbaar. Hij sprak van "buitensporigheid en onbeschoftheid".

Volgens Borrell is de Europese Unie bereid om de al langer verstoorde relatie met Turkije te verbeteren, maar is daarvoor wel "politieke wil" van de Turkse regering vereist om zich te richten op de "positieve agenda" van de EU. Als Turkije dat niet doet, zal het land "nog verder geïsoleerd raken", aldus Borrell.

Nieuws

menu