EU maakt 33 miljoen euro vrij voor noodhulp aan Libanon

EU maakt 33 miljoen euro vrij voor noodhulp aan Libanon ANP

De Europese Commissie trekt 33 miljoen euro uit voor hulp aan Libanon na de vernietigende explosie die de hoofdstad Beiroet dinsdag trof. Het geld is onder meer bedoeld voor de eerste behoeften, medische uitrusting en het herstel van kritische infrastructuur.

Het gaat om een eerste bedrag, maakte commissievoorzitter Ursulavon der Leyen donderdag bekend na een telefoongesprek met de Libanese premier Hassan Diab. Zij bracht condoleances over en sprak steun uit aan het Libanese volk. De twee bespraken ook hoe de EU van hulp kan zijn bij de heropbouw van Beiroet en de rest van het land.

Von der Leyen opperde de mogelijkheid om met Europese expertise en apparatuur te schade in kaart te brengen. Zij opperde ook de handelsrelatie een impuls te geven door het getroffen land voordelen te bieden. De commissievoorzitter riep de politieke krachten in Libanon zich te verenigen om met een nationale inspanning de talrijke uitdagingen te lijf te gaan.

Brussel coördineert en cofinanciert de steun die Europese landen bieden aan Libanon. Er worden meer dan honderd in zoek- en reddingswerk getrainde brandweerlieden ingezet, met voertuigen, materieel en honden. Een marineschip met helikopters kan worden gebruikt voor medische evacuaties. Onder meer Nederland, Griekenland, Tsjechië, Frankrijk, Polen en Duitsland hebben hulp aangeboden.

Nieuws

menu