EU-leiders erkennen verkiezingsuitslag Wit-Rusland niet

EU-leiders erkennen verkiezingsuitslag Wit-Rusland niet ANP

De EU-landen erkennen de uitslag van de Wit-Russische presidentsverkiezingen niet. De verkiezingen waren vrij noch eerlijk en de EU zal snel sancties opleggen aan een "substantieel" aantal Wit-Russen voor verkiezingsfraude en het geweld tegen demonstranten, zei EU-president Charles Michel na afloop van een digitale EU-top over de situatie in het land.

President Loekasjenko is volgens de Kiescommissie in Wit-Rusland herverkozen met 80 procent van de stemmen, maar met de uitslag is volgens velen gerommeld.

"We veroordelen het geweld en eisen een onafhankelijk onderzoek daarnaar", aldus Michel. Straffeloosheid wordt volgens hem niet geaccepteerd. De leiders pleiten verder voor een "inclusieve nationale dialoog in Wit-Rusland. "Alle landen zouden zo’n proces moeten steunen", zei Michel in een verwijzing naar Rusland. Volgens hem is de situatie "in de eerste plaats een nationale crisis". Het gaat volgens de EU om het recht van de Wit-Russen om hun eigen leider te kiezen en hun toekomst zelf te bepalen.

Nieuws

menu