Duterte dreigt met celstraffen voor 'domme' vaccinweigeraars

Duterte dreigt met celstraffen voor 'domme' vaccinweigeraars ANP

De Filipijnse president Rodrigo Duterte dreigt met gevangenisstraffen voor landgenoten die zich niet laten inenten tegen het coronavirus. "Dit is een nationale noodsituatie. Als je niet gevaccineerd wilt worden, laat ik je oppakken."

De uitgesproken Filipijnse leider zei tijdens een toespraak dat "domme" mensen die een prik weigeren beter het land kunnen verlaten. Hij kondigde aan lokale functionarissen te vragen om lijsten bij te houden met vaccinweigeraars. "Je moet kiezen. Je laat je vaccineren, of ik stuur je naar de gevangenis."

Het is de vraag of inwoners van het Aziatische land straks echt de politie aan de deur krijgen als ze vaccinatie weigeren. Minister van Justitie Menardo Guevarra haastte zich om uit te leggen dat zoiets nog niet strafbaar is. Zijn politieke baas zou simpelweg "stevig taalgebruik" hebben gebruikt om duidelijk te maken dat het belangrijk is dat mensen zich laten inenten.

De Filipijnen zijn niet het enige land dat vaccinweigeraars onder druk zet. In Rusland geldt in sommige regio's een vaccinatieplicht voor bepaalde beroepsgroepen. Wie niet meewerkt, loopt het risico naar huis te worden gestuurd. Een provincie in Pakistan stopt met het betalen van salarissen aan ambtenaren die zich niet laten prikken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland