Duizenden vrouwen protesteren tegen Loekasjenko

Duizenden vrouwen protesteren tegen Loekasjenko ANP

Ondanks een strikt demonstratieverbod zijn in Wit-Rusland duizenden vrouwen de straat opgegaan om te protesteren tegen de autocratische president Alexandr Loekasjenko. Ze trokken zaterdag vanaf het Plein van de Vrijheid te voet door Minsk, zoals te zien was op beelden die via de sociale netwerken werden verspreid.

In het centrum van de hoofdstad stonden een politiemacht en speciale eenheden klaar om de demonstranten te beletten door te steken naar het Plein van de Onafhankelijkheid. Ook daar wachtten volgens een verslaggever van het Duitse persbureau DPA veiligheidstroepen en waren bussen geparkeerd voor het afvoeren van de eventuele arrestanten.

De politie liet waarschuwend omroepen dat de actie niet was toegestaan. Metrostations in Minsk waren tijdelijk gesloten. Het doel van de "grote parade van het vrouwelijke vredesleger", waartoe oppositieleider Svetlana Tichanovskaja vanuit Litouwen had opgeroepen, was de vrijlating van politieke gevangenen, strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijke personen voor het politiegeweld en nieuwe verkiezingen.

Nieuws

menu