Duizenden op de vlucht voor natuurbranden Californië

Duizenden op de vlucht voor natuurbranden Californië ANP

Natuurbranden in de Amerikaanse staat Californië hebben duizenden mensen op de vlucht gejaagd. Bijna 7000 brandweerlieden zijn ingezet tegen de branden, die zowel het noorden als het zuiden van de staat teisteren. De extreme hitte in het westen van de Verenigde Staten verergert de situatie, waarschuwt gouverneur Gavin Newsom.

Newsom heeft andere staten gevraagd om ook brandweermensen en materieel naar Californië te sturen. Volgens hem woeden er 23 grote branden. In totaal waren er de laatste dagen meer dan 360 natuurbranden, waarvan vele door blikseminslagen werden veroorzaakt.

Een brandweerwoordvoerder zegt dat de meeste kleine branden snel konden worden geblust. Hij riep inwoners van de bedreigde regio's op om direct gehoor te geven aan evacuatiebevelen.

Noodtoestand

Op dinsdag riep gouverneur Newsom al de noodtoestand uit in zijn staat. Zo kunnen de autoriteiten sneller geld en personeel beschikbaar stellen.

Van de mensen die zichzelf in veiligheid moesten brengen, moesten sommigen haast maken om de vlammenzee voor te blijven. Bij de plaats Vacaville zouden al rond de vijftig gebouwen zijn verwoest. Bijna 19.000 hectare land staat in brand.

Een van de branden bedreigt ook de Napavallei en de Sonomavallei, beide gerenommeerde wijnstreken, ongeveer 80 kilometer ten noorden van San Francisco. De rook van de branden heeft die stad inmiddels bereikt.

Nieuws

menu